Kulturni utrinki
Mešani pevski zbor Forte Vojnik pripravlja cikel šestih postnih koncertov Stabat Mater, kjer bodo poslušalcem predstavili glasbeni pregled vélikega tedna. Koncertni program in turnejo nam je predstavil dirigent Lovro Frelih.
Kulturni utrinki
Mešani pevski zbor Forte Vojnik pripravlja cikel šestih postnih koncertov Stabat Mater, kjer bodo poslušalcem predstavili glasbeni pregled vélikega tedna. Koncertni program in turnejo nam je predstavil dirigent Lovro Frelih.
Kulturni utrinki
Kulturni utrinki
Kulturni utrinki
Kulturni utrinki
Kmetijska oddaja
Za vas smo pripravili pregled najbolj aktualnega dogajanja na kmetijskem področju, objavili nekaj utrinkov s posveta »Prihodnost kmetijstva in hrane v luči novih izzivov«, opozorili na začetek letošnje subvencijske kampanje in dodali še nekaj pomenljivih misli iz 6. epizode podkasta Rast, ki je govorila o tem, kako se izogniti izgorevanju pri delu na kmetiji.
Spoznanje več, predsodek manj
Z nami je bil znova politični analitik in zgodovinar dr. Aleš Maver. Govoril je o razpletanju vojne v Ukrajini v luči spremenjene zunanje politike ZDA, o aktualnih izzivih Evropske unije, o izidu predčasnih parlamentarnih volitev v Nemčiji in končanju politične negotovosti v Avstriji.
Doživetja narave
Začeli smo z zgodovinskim uspehom tekmovalnih turnih smučarjev - Klara Velepec in Klemen Španring sta se s svetovnega prvenstva v Švici vrnila z zlatima kolajnama v disciplini vzpon. Nadaljevali pa smo z uspehom sežanskih jamarjev, ki so v bližini meje z Italijo odkrili novo jamo. Poimenovali so jo po odkritelju - Matejeva jama, za raziskovalce pa obeta veliko.
Duhovna misel
Živel je bogat kralj, ki je iskreno iskal Boga. Neke noči ga je zbudil ropot na strehi nad ...
Iz knjige Drobne zgodbe za dušo, ki je izšla pri založbi Ognjišče.
Naš pogled
Na dan pred gregorjevim, ko se po starem julijanskem koledarju začenja pomlad in velja rek, da se ptički ženijo, je v naši deželici na sončni strani Alp bore malo razlogov za veselje. Razen morda, da se je gorivo nekoliko pocenilo, pa še to ne gane vseh. Ljudje smo različni, nekateri za dobro voljo potrebujejo le lepo vreme, drugi lep znesek na svojem bančnem računu, tretji zaljubljen pogled svoje boljše polovice, četrti zdrave otroke. Ampak če pogledamo malo širše, malo izven svojega vrtička, pa vendarle ne moremo skakati od navdušenja.
Tako je svoje razmišljanje v svojem komentarju začela Tanja Dominko. Celoten komentar si lahko v zapisani obliki preberete tudi na naši spletni strani.
Kulturni utrinki
Mešani pevski zbor Forte Vojnik pripravlja cikel šestih postnih koncertov Stabat Mater, kjer bodo poslušalcem predstavili glasbeni pregled vélikega tedna. Koncertni program in turnejo nam je predstavil dirigent Lovro Frelih.
Komentar Domovina.je
Komentar na portalu Domovina.je je tokrat prispeval dr. Andrej Fink. Sprašuje se ali si želimo varnost. Med drugim je zapisal: »Nevarnosti so pred vrati in so otipljiva stvarnost. Vse evropske države jih vidijo. Samo pri nas v Sloveniji smo tako nespametni, da nočemo razumeti odvračalnega pomena razumnega oboroževanja in se odpovedujemo legitimni obrambi pod lažno pretvezo, da dajemo prednost znanosti, kulturi, zdravju, šolstvu, takemu in drugačnemu blagostanju.«
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Kuhajmo s sestro Nikolino
Kako pripraviti rahel in puhast šmorn, je zanimalo našo poslušalko. Jajčne jedi so dobrodošle v postnem času, saj z njimi dobimo energijo za različna opravila. Šmorn je dobro sprejet tako pri mlajših kot starejših. Potrebujemo: ¼ l mleka, 2-3 jajca, ¼ l moke in sol. Mleku dodamo rumenjake in moko, nato pa z metlico v roki nežno zamešamo še slan sneg iz beljakov. Tako bo šmorn puhast. Spečemo ga na olju v vroči ponvi ali v litoželezni posodi z debelim dnom. Če imamo večjo količino masa, jo razdelimo in spečemo v več korakih. Hitreje se namreč speče, če pečemo manjše količine. Obračamo z lopatko ali trgamo, da se popeče z vseh strani. Če želimo lepšo barvo, k masi dodamo tudi žličko sladkorja, sicer pa si jed vsak lahko sladka sam po okusu.